ÖĞRETMENLERİN DİJİTAL ORTAMLARDA ETİK YAKLAŞIMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - köylü, Özlem; Köstekci, Merve (Çağdaş Uygulamalı Bilimler Dergisi, 2024)
Çalışma, öğretmenlerin dijital etik tutumlarını cinsiyet, eğitim düzeyi, okulların teknolojik imkanları ve dijital teknoloji kullanım sıklığına göre analiz etmeyi amaçlamıştır. Sonuçlar belirtilen faktörlerin öğretmenlerin dijital etik tutumları üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığını göstermiştir. Özellikle, cinsiyet ve eğitim düzeyi arasında dijital etik puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Benzer şekilde, teknolojik imkanların genişliği ve dijital teknolojilerin kullanım sıklığı da öğretmenlerin dijital etik algıları üzerinde belirgin bir etkiye sahip değildir. Bulgular, öğretmenlerin dijital etik konusunda geniş çapta homojen bir tutuma sahip olduğunu düşündürmektedir. Literatürde öne sürülen ve teknolojik erişimin dijital etik üzerinde önemli bir rol oynadığını belirten önceki çalışmalarla çelişiyor gibi görünse de dijital etik eğitiminin öğretmenler arasında daha standardize edilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Eğitim politikaları ve öğretmen eğitimi programlarının, bu homojenliği göz önünde bulundurarak dijital etik eğitimini tüm öğretmenler için uygun ve kapsayıcı bir şekilde tasarlaması önerilmektedir. Öğretmenlerin dijital etik tutumları üzerine yapılan bu çalışma, eğitimcilerin teknolojiyi etik bir perspektiften değerlendirme konusunda genel olarak benzer düşüncelere sahip olduğunu ve demografik faktörlerin bu algıları önemli ölçüde etkilemediğini ortaya koymuştur. Öğretmen eğitiminde dijital etik öğretim yaklaşımlarının gözden geçirilmesini gerektirebilir.